-Документ барање за лабораториски испитувања
-Друг документ – придружно писмо, извештај, работен налог, нарачка, барање;
-Име на клиентот: име на физичко лице, име на правно лице, даночен број, адреса, име и место на земање примероци;
-Опис на примерокот -име;
-Име на производител, марка, друго обележување;
-Датум на производство, лот број;
-Количина во грами, милилитри;
-Број на поднесени примероци (број на единици по примерок);
-Прецизно наведени параметри што треба да се испитуваат;
-Доколку е потребно, категорично барање да се презентираат резултатите со несигурност;
-Категорично барање за присуство при испитувањето;
-Телефонски број;
-Начин на добивање на резултатите: во просториите на Фуд Лаб, преку курир со исплата во готово при испорака, или со плаќање по електронски пат;
-Име, позиција и потпис на клиентот.
-За физичко-хемиски испитувања – 300 грама
-За микробиолошко испитување – за салмонела и листерија – 250 грама, за сите други – вкупно 200 грама;
-за органолептичко испитување – 6 единици за пакување на крајните корисници (ако е можно) или најмалку 600 грама од производот; за
производи каде се бара опис на пакувањето – најмалку една целина, пакување, единица.
-За физичко-хемиско испитување – 1500 милилитри
-За микробиолошко испитување – не помалку од 2000 милилитри;
-За органолептичко испитување – 6 единици за пакување на крајниот корисник (ако е можно) или најмалку 1000 милилитри на производот; за производи каде се бара опис на пакувањето – најмалку една целина, пакување, единица.
-од 3 до 5 работни дена за физичко-хемиско испитување;
-од 3 до 7 работни дена за микробиолошко испитување, за конзервирани производи овој период се продолжува за уште 7 дена;
-до 2 работни дена за органолептичко испитување.