Приемно одделение за испитување на храна

УПАТСТВО ЗА ПРИЕМ НА ПРИМЕРОК ЗА ЛАБОРАТОРИСКО ИСПИТУВАЊЕ НА ХРАНА
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

1.

Примероците за лабораториски испитувања може да ги преземе претставник од лабораторијата за испитување Фуд Лаб од местото на клиентот по поднесување на барање за подигнување, или по претходно одреден ред на подигање примероци согласно договор со клиентите.

2.

Барањата за подигнување на примероците се поднесуваат најмалку 24 часа пред доаѓањето на следниов телефонски број: 02 278 1166

3.

Примероците мора да бидат придружени со еден од следниве документи:

-Документ барање за лабораториски испитувања
-Друг документ – придружно писмо, извештај, записник од инспектор, нарачка, барање;

4.

Придружниот документ мора да ги содржи најмалку следниве информации:

-Име на клиентот: име на физичко лице, име на правно лице, даночен број, адреса, име и место на земање примероци;
-Опис на примерокот -име;
-Име на производител, марка, друго обележување;
-Датум на производство, лот број;
-Количина во грами, милилитри;
-Број на поднесени примероци (број на единици по примерок);
-Прецизно наведени параметри што треба да се испитуваат;
-Доколку е потребно, категорично барање да се презентираат резултатите со несигурност;
-Категорично барање за присуство при испитувањето;
-Телефонски број;
-Начин на издавање на резултатите: лично на приемно приемен пулт, по пошта или по електронски пат;
-Име, позиција и потпис на клиентот.

5.

Примероците се доставуваат до вработениот на приемниото одделение во Лабораторијата за испитување на храна и пијалоци на Фуд Лаб, кој ги проверува придружните документи на примерокот.

6.

Примероците не се прифаќаат без придружен документ или со нецелосни податоци. Усмени или телефонски налози не се прифаќаат.

7.

Примероците кои почнале да се расипуваат или пак чие пакување е оштетено, не се прифаќаат, освен ако тоа не е посебно наведено во придружниот документ.

8.

Минималните количини на храна кои треба да се прифатат за испитување се:

-За физичко-хемиски испитувања – 300 грама
-За микробиолошко испитување – за салмонела и листерија – 250 грама, за сите други – вкупно 200 грама;
-за органолептичко испитување – 6 единици за пакување на крајните корисници (ако е можно) или најмалку 600 грама од производот; за
производи каде се бара опис на пакувањето – најмалку една целина, пакување, единица.

9.

Минимална количина на вода што треба да се прифати за испитување е:

-За физичко-хемиско испитување – 1500 милилитри
-За микробиолошко испитување – не помалку од 2000 милилитри;
-За органолептичко испитување – 6 единици за пакување на крајниот корисник (ако е можно) или најмалку 1000 милилитри на производот; за производи каде се бара опис на пакувањето – најмалку една целина, пакување, единица.

10.

Клиентот е одговорен за состојбата на примерокот.

11.

Примероците се мострираат со стерилни инструменти и се чуваат во стерилна амбалажа. На барање на клиентот овластено лице на лабораторијата може да изврши мострирање со акредитиран метод.

12.

Да се наведе во барањето доколку се доставуваат контролни примероци.

13.

Времетрање на лабораториските испитувања:

-од 3 до 5 работни дена за физичко-хемиско испитување;
-од 3 до 7 работни дена за микробиолошко испитување, за конзервирани производи овој период се продолжува за уште 7 дена;
-до 2 работни дена за органолептичко испитување.

ОДДЕЛЕНИЕ ЗА ПРИЕМ НА ПРИМЕРОЦИ

Лабораторијата располага со специјализирани возила опремени со разладен систем кој обезбедува оптимални температурни и хигиенски услови за време на транспортот на примерокот, за да биде запазен интегритетот на примерокот до моментот на спроведување на испитувањето.Нашиот обучен тим за посети на клиенти и земање на примероци работи со организиран неделен распоред, опфаќајќи ги сите региони во земјата, благодарение на што можеме да го посетиме клиентот во време кое му одговара и да извршиме земање на примероци, согласно со важечките македонски и меѓународни стандарди или да извршиме само транспорт на земените примероци.